Ztraceno v překladu aneb jednomu se nezavděčíš

6. 11. 2014 16:40:37
Poslední dny nejsou pro naši hlavu státu zrovna šťastné. A přitom nedělá téměř nic, co by před ním nedělali jiní, aniž by vzbudili takovou volnu kritiky a nevole, jaká se na něj snáší. Ďábel je asi ukryt jako obvykle v detailu.

Začalo to návštěvou Číny. Česká vláda se snaží zlepšit vztahy s Čínskou lidovou republikou, která se letos stala podle parity kupní síly nejsilnější ekonomikou na světě. Po přepočtu na počet obyvatel je sice čínská ekonomika stále více než čtyřikrát slabší než americká, ale rozhodující je přece počet potenciálních zákazníků a vývojové trendy.

Proto také president Miloš Zeman v čínské televizi hovořil o „resetu“ vztahů: „Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost.“

V souladu s tím Miloš Zeman ujistil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že Česká republika uznává územní celistvost Číny a že Tibet a Tchaj-wan považuje za její součást. Tím ale neřekl nic jiného, než představitelé kterékoliv další země včetně představitelů OSN – samostatnost Tibetu nepožaduje ani dalajláma a Čína je, na rozdíl od Tchaj-wanu, členem OSN a stálým členem Rady bezpečnosti.

S tím učením už to ale tak jednoznačně nevidím. Čína sice ekonomicky roste, ale je to způsobeno hlavně nízkým základem, z nějž se růst počítá. Vždyť HDP Číny na jednoho obyvatele je téměř třikrát nižší, než HDP České republiky a i po přepočtu podle parity kupní síly je nižší 2,4krát.

Ve stabilizaci společnosti jsou ovšem Číňané mistři – země existuje nepřetržitě již pět tisíciletí, což o sobě nemůže tvrdit žádná jiná. Jen si nejsem jist, jestli metody, které jsou v posledních letech pro stabilizaci čínské společnosti používány, jsou ty, které bych chtěl zažít na vlastní kůži nebo to přál komukoliv jinému.

Hned po návštěvě Číny čekal presidenta další úkol – vyznamenání těch, kteří se zasloužili o stát.

Výběr oceněných byl skutečně pestrý, pan president asi usiloval o to, aby každý našel alespoň někoho, s kým se může ztotožnit a kterému to vyznamenání opravdu přeje. Dosáhl však zřejmě pravého opaku – snad každý hledal a nacházel především ty, kteří jsou dle jeho názoru takového vyznamenání nehodni.

Ke kladnému vyznění akce nepřispěl ani jeden z vyznamenaných režisérů, který ve snaze trochu ji „znevážit“ ukázal, že podezření módních policistů a kritiků, že Češi jsou za všech okolností nadšenými sportovci, je oprávněné.

Ale president má právo udělit vyznamenání těm, které určí on sám, a seznam dříve vyznamenaných dokazuje, že minulí presidenti nepostupovali jinak.

Poněkud jinak však až dosud všichni naši presidenti postupovali při veřejných vystoupeních a rozhovorech. Rozhovor pro čínskou televizi mi připadal řekněme „poněkud jednoduchý“, ale když jsem zjistil, že jej vedl v angličtině, uznal jsem, že moje názory naštěstí nikdy žádnou čínskou televizi zajímat nebudou.

Trochu jiného ražení byly Hovory z Lán vysílané Radiožurnálem 2. listopadu. Pan president, který až dosud byl presidentem dolních deseti milionů, se podle vlastních slov chtěl vlísat do přízně pražské kavárny a tomu uzpůsobil i svůj slovník. Z několika překladů slova pussy si vybral ten možná nejméně očekávaný, i když nutno připustit, že pro znalce skupiny, o které byla v rozhovoru řeč, možná ten nejpřiléhavější.

V dalším průběhu rozhovoru pak podobný kalibr použil ještě několikrát, takže Český rozhlas nejspíš dostane pokutu nebo upozornění, že další Hovory z Lán je možno vysílat až po dvaadvacáté hodině.

Celý text jinak zajímavého rozhovoru se tak pro většinu těch, kteří jej neslyšeli nebo nečetli, smrskl do několika slov, která vůbec nemusela zaznít, aniž by byl jakkoliv změněn jeho smysl. Co by však nebylo stejné, je pozornost, jakou rozhovor vyvolal. Potřebuje se snad Miloš Zeman zviditelnit?

Už staří Římané věděli, že quod licet Iovi, non licet bovi. Pražské kavárně se Miloš Zeman nezavděčil, přestože jiným podobný slovník toleruje, a dolních deset milionů očekává, že president bude vzorem, sjednotitelem národa a člověkem bez chyb, přestože všichni dobře víme, že do této funkce volíme jednoho z nás.

Autor: Emrich Sonnek | čtvrtek 6.11.2014 16:40 | karma článku: 19.27 | přečteno: 862x

Další články blogera

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 445 | Diskuse

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma článku: 12.10 | Přečteno: 281 | Diskuse

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 4511 | Diskuse

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma článku: 14.79 | Přečteno: 365 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 320 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 258 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 881

Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...