Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozí české společnosti vlna násilí?

Bloger Zdenek Horner se v dnes zveřejněném blogu obává růstu násilí v české společnosti a šíří poplašnou zprávu tvrzením, že české společnosti hrozí pogrom, neboť ultrapravicová propaganda se podle jeho názoru neštítí ničeho.

Bloger Zdenek Horner se v dnes zveřejněném blogu obává růstu násilí v české společnosti a šíří poplašnou zprávu tvrzením, že lidem, kteří vyznávají lidská práva, odmítají kolektivní vinu a dodržují základní pravidla slušnosti, hrozí pogrom, neboť ultrapravicová propaganda se podle jeho názoru neštítí ničeho.

Nevím, co přesně rozumí ultrapravicovou propagandou, ale vím, že jeho názor je v rozporu se známými fakty, podle kterých násilná trestná činnost v České republice má v posledních letech jednoznačně klesající tendenci.

Ano, je to tak, navzdory zdání, které se snaží vyvolat bulvární média a zřejmě i pan Horner, násilí v naší společnosti skutečně ubývá. Jedním z důvodů je velmi pravděpodobně i skutečnost, že násilná trestná činnost vyžaduje i vynaložení jistého fyzického úsilí a je riskantní, takže zločin dnes přechází do kyberprostoru, ale nepochybně hraje roli i fakt, že Češi jsou mírumilovní, a lidé, kteří sem v posledních desetiletích přicházeli a stále přicházejí, přicházejí individuálně splnit si svoji touhu po lepším životě a nikoliv jako invazní vojsko.

A žádné násilí podle mého názoru nehrozí, dokud tomu tak bude a každý příchozí bude skutečně individuálně prověřen a zároveň přijme za svou zásadu, že jeho víra je ryze osobní, téměř intimní záležitostí a nikoliv ideologickým a mocenským nástrojem k ovládnutí světa, do kterého právě vstupuje.

Pan Horner a jemu podobní vyčítají občanům České republiky nedostatek soucitu s trpícími, xenofobii, rasismus, a uplatňování principu kolektivní viny, ale posledních dvou se dopouštějí sami, když každému, kdo byť i jen nabádá k opatrnosti při přijímání uprchlíků, přidělí nálepku nácka a xenofoba, aby se sami mohli vymezit a považovat za tu lepší a uvědomělejší část lidstva, která se mezi těmi nácky musí obávat o holý život.

O tom, že jiný než individuální přístup k imigrantům není možný, pokud má naše společnost normálně fungovat, se můžeme přesvědčit na příkladu Německa, jehož kancléřka pozvala imigranty v masovém měřítku a její země se z toho dosud vzpamatovává a lze jí jen přát, aby to zvládla.

Postupný příchod imigrantů tak, aby se stačili sžít s prostředím a přijmout jeho pravidla, mezi které mimo jiné patří i svoboda vyznání a respektování zákonů hostitelské země, a zároveň v následných letech někteří z nich pracovali třeba jako prostředníci při „aklimatizaci“ svých krajanů, je jediný postup, který podle mého názoru skýtá naději, že nevzniknou ghetta těch, kteří přišli jako horda, a proto nebylo možné při nejlepší vůli ani na naší ani na jejich straně dosáhnout jejich začlenění do společnosti.

V opačném případě se imigranti ocitají v začarovaném kruhu - je jich příliš mnoho na to, aby pro ně byl dostatek práce, bydlení, jazykových kurzů i průvodců v začleňování do každodenního života.

Automaticky se proto sdružují pouze mezi sebou a roste jejich frustrace a pocit zbytečnosti. Zároveň nemají potřebu naučit se alespoň základům jazyka země, do které přišli, protože v ghettu se podstatně snáze domluví svým rodným jazykem. Při nejlepší vůli pak mohou jen těžko vstřebávat naši kulturu.

Naše vláda se zavázala k dobrovolnému přijetí čtyř set imigrantů mimo kvóty a je jí vyčítáno, že tento závazek splnila pouze z dvaceti procent. Já to vládě nevyčítám. Tohle nejsou závody, ve kterých bychom měli usilovat o první místo v počtu přijatých imigrantů na milión obyvatel.

Lidé, kteří při posuzování migrace odsuzují pragmatismus a opatrnost, by si měli uvědomit, že více prospějí imigrantům i vlastní zemi, když přijmou zásadu, že přijmout můžeme jen tolik imigrantů, kolik je schopno a ochotno se plně integrovat.

Autor: Emrich Sonnek | středa 27.7.2016 10:53 | karma článku: 27,00 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.