Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mozek a dějiny

Krátká a poněkud nekorektní úvaha o vývoji lidského mozku a o jeho vlivu na jednání člověka v dějinách.

Na velký mozek v poměru k celému tělu, který nás odlišuje od všech ostatních živočichů, jsme hrdí a považujeme ho za velkou výhodu. Naši příbuzní lidoopi jej mají podstatně menší a dáváme jim to patřičně sežrat i v průpovídkách typu „vrať se na stromy“, kterými sice zpravidla častujeme sebe, přesněji řečeno naše názorové odpůrce, ale je jasné, co tím míníme.

Naskýtají se dvě otázky:

1. Co růst poměrné velikosti našeho mozku způsobilo?

2. Je tento poměr příčinou, nebo důsledkem odlišnosti člověka od všech ostatních živočichů?

První otázka má dvě možné odpovědi nebo i jejich kombinaci. Ta první zní, že člověk začal jíst ve větším měřítku maso, čímž získal energii potřebnou k rozvoji mozku, ta druhá přikládá význam skutečnosti, že člověk začal používat oheň k úpravě potravy, čímž podstatně zkrátil čas jejího žvýkání a trávení a dokázal tak z potravin získat více energie. Vzhledem k tomu, že se tyto teorie vzájemně nevylučují, je možná i jejich kombinace. Jestli člověk nejdřív začal jíst maso a časem přešel z tatarského na více nebo méně propečený biftek nebo zkusil, jestli mu maso po tepelné úpravě, která se mu osvědčila u jiných potravin, přece jen nezachutná, je vcelku jedno.

V každém případě platí, že dnešní lidé spotřebují na výživu mozku téměř čtvrtinu energie získané z potravy, přičemž váha mozku činí přibližně 1 500 gramů u mužů a 1 300 gramů u žen, to je zhruba dvě procenta hmotnosti. (Pozor, velikost mozku není přímo úměrná jeho výkonu.) Pro srovnání - mozek primátů spotřebovává osm až deset procent energetických zdrojů, jiní savci svému mozku dávají jenom tři až pět procent nashromážděné energie.

Hledání odpovědi na druhou otázku připomíná pátrání, zda bylo dřív vejce nebo slepice. Na jednu stranu se zdá, že tu musel být nějaký důvod přestat se bát ohně a změnit složení potravy, a ten mohl být právě ve velikosti nebo stavbě mozku, na straně druhé dostatek energie mozku prokazatelně prospívá a mohl tedy podpořit tu anomálii, která se nahodile objevila - větší mozek.

A to dokonce tak, že antropolog William Leonard z Northwestern University tvrdí, že právě náš věčně hladový mozek je tou základní příčinou, která stojí za dnešní celosvětově rozšířenou obezitou.

Ale to jsme to možná vzali příliš hopem. Podívejme se na to postupně, tak, jak šel vývoj.

Mozek je šikovný nástroj všestranně užitečný v komunikaci, ale umožňuje nám i lhát, podvádět a manipulovat dle potřeby. A protože základní potřebou myslícího mozku je pohodlí a jistota, manipuluje své okolí tak, aby měl svoje potřeby co nejlépe zajištěny. Pohodlí a jistota, to je jeho heslo a dělá všechno pro to, aby si je zajistil.

Lidé proto museli na rozdíl od jiných primátů vyhledávat potraviny hodně bohaté na energii a výživné látky, aby mozek byl ve svých potřebách uspokojen. Ačkoliv naši nejbližší příbuzní šimpanzi, gorily a orangutani jedí převážně ovoce a listy, my vyhledáváme maso a další vysoce energetické potraviny.

Větší nároky na potraviny vedou ke zvětšování prohledávaného území. Naši předci museli aktivně pátrat po obživě a k tomu museli mít značné energetické rezervy, mnohem větší, než ostatní lidoopi. Odhaduje se, že lovci-sběrači denně urazili v průměru asi 13 kilometrů.

Mozek tak časem přesvědčil člověka, že sběr a lov jsou namáhavým druhem podnikání s velmi nejistým výsledkem a nahradil je zemědělstvím. Při něm se dá potrava chovat nebo pěstovat na místě, takže výdej energie potřebný na zajištění potravy se zmenšil a výsledek byl o něco jistější, i když to bylo za cenu ztráty části svobody. Člověk se připoutal k místu a poprvé mohl kromě života ztratit i něco jiného - zúrodněnou půdu a svoje pevné obydlí.

Ale ani s tím se mozek nespokojil. V další fázi člověka přesvědčil, aby začal tu dřinu alespoň zčásti přenechávat zvířatům, která tak už nesloužila jenom jako potrava, ale i jako pracovní síla. Posléze mu i to bylo málo a začal vymýšlet stroje, kterými by nahradil zvířata - o ty je třeba se starat, což taky spotřebovává energii a čas, zatímco stroj je možno po vykonání potřebné práce odstavit. A dnes už jsme dospěli do stádia, kdy práci stále více přebírají roboti.

Velký problém však vidím v tom, že dnešní životní styl a všechny vynálezy a vychytávky s ním související usnadnily náš život a snížily energii potřebnou na provoz našeho těla, zatímco mozek ve snaze zajistit si dostatek zdrojů nějak „zapomněl“ informovat tělo, že energetický příjem je třeba snížit nebo nedostatek pohybu nutného k zajištění obživy nahradit pohybem jiným. Svět tak čelí pandemii obezity, což vedle tloušťky vede i k řadě dalších vážných chronických neduhů moderní doby, jako je cukrovka nebo kardiovaskulární nemoci.

Je to důsledek toho, že lidský mozek při vší té snaze o pohodlný život s jistotami nestačí na komplexní řešení problémů, které většinou sám vyvolal. Vyčlenil se z přírodních procesů nejen změnou stravovacích zvyklostí, ale i tím, že jeho působení na přírodu je často katastrofální právě proto, že většina zásahů vychází z nedostatečných znalostí souvislostí.

Každý živočich i rostlina naprosto přirozeně narušují ekologickou rovnováhu už samotnou svou existencí, ale tato dynamická rovnováha byla udržována miliardy let, protože současné působení různých sil se vzájemně kompenzovalo. Člověk ji svým nezodpovědným používáním mozku narušil a v tomto jednání stále pokračuje tím, že špatně řeší problémy, které by nikdy nenastaly, kdyby je sám nevyvolal.

Dinosauři měli dva mozky, jejichž celková váha však byla proti jejich tělu zanedbatelná. Přesto naší Zemi vládli desítky milionů let a jejich konec byl důsledkem katastrofy, kterou ani nevyvolali, ani jí nemohli zabránit. Dějiny člověka s velkým mozkem jsou zlomkem této doby a stojíme na kraji propasti, kterou jsme sami vyhloubili.

Nemohu se ubránit myšlence, že čím větší je podíl hmotnosti mozku na celkové hmotnosti tvora, tím rychleji, účinněji a spolehlivěji dokáže zničit sebe i své životní prostředí.

Na začátku toho všeho možná bylo tepelně opracované maso, které umožnilo mozku jeho překotný růst. A tak se pozvolna přestávám divit veganům, že se této dvojsečné výhody chtějí dobrovolně zbavit. Jenom si nejsem jistý, že je to ta správná cesta a že na ni vykročili včas. To víte, taky mám mozek. :-)

Autor: Emrich Sonnek | čtvrtek 25.8.2016 17:14 | karma článku: 18,50 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4518x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.