Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen o burkinách

S burkinami se v poslední době roztrhl pytel a mohlo by se zdát, že už o nich bylo napsáno všechno. A přitom se nejedná o žádnou žhavou módní novinku. Tak proč tak najednou to vzrušení?

Poprvé jsem je (nebo jejich obdobu) viděl na plážích jedné muslimské země tak dávno, že už si ani nepamatuji, jestli se něčím podstatným lišily od těch dnešních. Ostatně příliš se nelišily ani od koupacích úborů Evropanek i Evropanů řekněme před sto padesáti lety, pokud odhlédneme od použitých materiálů. Tehdejší přírodní nahradily dnešní umělé textilie. A ví snad někdo, jak budou vypadat muslimské koupací úbory, až číslice jejich letopočtu dosáhnou toho našeho dnešního?

Když se před sedmdesáti lety objevil na plážích jejich protiklad - bikiny, vyvolaly taky pěkný poprask nejen na laguně. Ten dnešní poprask však nevyvolalo uvedení burkin na trh a jejich poslání k vodě, ale zákaz jejich používání na francouzských mořských plážích. A přiznávám se, že ten zákaz nechápu.

Ten zákaz by možná obstál u bazénu, jehož šetřivý a úzkostný plavčík se obává, že mu zákazníci vybryndají půlku bazénu a ty louže vody, které ve svých koupacích úborech přenesou na dlaždičky všude kolem, způsobí uklouznutí s těžkými následky, za které by nerad nesl zodpovědnost. Měl by však smysl pouze tehdy, pokud by byl současně doprovázen zákazem koupání mužů v širokých bermudách sahajícím od pupku ke kolenům a opatřeným spoustou kapes, které tu vodu spolehlivě přečerpají na nežádoucí místa taky.

Ale na mořském břehu? V moři je přece vody dost a podle ekologických alarmistů jí dokonce neustále přibývá s tím, jak tají ledovce. Burkiny (a nakonec i bermudy) tak můžeme brát jako drobný, i když naivní příspěvek k vylepšení ekologické rovnováhy moří. Drobný, naivní, ale pořád možná lepší než ty zbytky krémů s ochranným faktorem blížícím se stovce, které se do moře dostávají z odhalené a namazané kůže.

A o zákazu bermud navíc není ve vyhláškách žádná řeč. Kam se poděla rovnost zrozená ve trojici s volností a bratrstvím v době Francouzské revoluce? Hodnoty euroatlantické civilizace se přece neměří na decimetry čtvereční odhalené kůže. Na pláži ať si každý rozhodne sám, jak velkou část svého těla vydá napospas slunečnímu svitu a pohledům okolí. Nahota k ničemu nesvádí o nic víc než zahalení; je to spíš otázka představivosti a často je zahalení přímo žádoucí.

Aby nedošlo k mýlce, jasně, že mám na mysli zahalení jako ochranu kůže před slunečním zářením. Ozónová vrstva se už sice podle posledních měření zotavuje z neřízeného nájezdu freonů do atmosféry, ale v dobré kondici ještě stále není. Je věcí každého, jestli a jak se před sluncem chrání.

Podstatnou hodnotou naší civilizace je to, že nikdo nemůže být nucen k ničemu, co mu neukládá zákon, který musí platit pro všechny stejně. V burkinách na plážích nevidím žádný problém. Naopak - podle posledních informací má s nošením jejich suchozemské podoby problém Islámský stát.

Svobodu jednotlivce je třeba chránit, pokud tím není omezena svoboda jiných. Miloš Forman si záměrně zvolil hrdinou svého filmu Lid versus Larry Flynt člověka, který nebyl zrovna miláčkem davů. Právě na takových příkladech se nejlíp ukáže, jestli vnímáme svobodu jako univerzální hodnotu, nebo je jenom pro někoho. A výmluva, že v muslimských zemích by zas neprošlo něco jiného, je úplně mimo. Sebevědomý člověk se poměřuje s těmi nejlepšími, ne s tím, co si myslí o nejhorších.

Je třeba rozlišovat, co je pro nás důležité, a zároveň si uvědomit, že hranice mezi důležitým a nedůležitým je pro každého někde jinde. Pro někoho jsou možná burkiny provokativním znakem příslušnosti k víře, pro jinou jedinou přijatelnou možností, jak strávit volný den na pláži.

Je rozdíl mezi tím, pro koho je víra výrazem jeho vnitřního vztahu k Bohu, v nějž věří, tím, pro koho prázdnou skořápkou, která mu dává povědomí o jeho historických kořenech, a tím, kdo ji používá jako ubohou zástěrku k násilnému prosazování svých zájmů nemajících s vírou ani s Bohem žádnou souvislost. A my stojíme před volbou.

Když rozlišujeme podstatné od nepodstatného a muslimy hodnotíme stejně individuálně jako sebe, zjistíme, že s mnoha z nich si můžeme velmi dobře rozumět.

Pokud je ale naházíme všechny do jednoho pytle, máme proti sobě jeden a tři čtvrtě miliardovou nepřátelskou armádu a je nepodstatné, že velká část z ní se do žádného boje nehrne.

A každému je snad jasné, která z obou možností nám dává lepší vyhlídky do budoucnosti.

Autor: Emrich Sonnek | čtvrtek 8.9.2016 14:05 | karma článku: 18,91 | přečteno: 634x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 450x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.