Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medvědí mlíko.

Už jsem na něj málem zapomněla. Na zázračnou tekutinu kdysi mi doporučenou stařičkým horalem. Jenže teď mě chvátila chřipka a ve snaze vylovit z hlubin paměti veškeré zaručené babské kůry "jak hnusné bacily z těla vypuditi a zdraví opět nabýti", vyplavalo na povrch i medvědí mlíko. Fakt všechno špatné pro něco dobré.

Kdysi dávno předávno, přesněji někdy tak koncem 70. letech, no to už je opravdu děsive dávno, pomalu se začínám bát, k němu, tedy k mědvědímu mlíku, pořád někam odbíhám, vedla cesta doslova a do písmene kamenitá a strnitá. Cesta vinoucí se po odlehlých krkonošských kopcích, značená šipkami KRNAPu. Ale celá ta štrápáce stála za námahu. Kdo někdy putoval po horách, umí si představit nádherné panoráma, které se před vámi náhle otevře na vrcholu zdolaného kopce. Stojíte tam, ještě celí udýchaní, očarováni pohledem na nesmírně rozlehlý svět u vašich nohou a připadáte si, jako by vám patřil. Pocit štěstí zaplavující srdce dobyvatele.  Pocit z dobře vykonané práce.

Po několikahodinovém putování, ruku v ruce s mojí první velikou láskou (sice mě nakonec opustil, protože se musel náhle ženit, neřád, ale i tak na něho ráda vzpomínám) a s jeho rodiči, jsme došli k louce u lesa. Uprostřed se krčila roubená chalupa jako z pohádky. Za chalupou se pásla strakatá kravka a pár bílých koz. Kropenaté slepice prohrabávaly vegeraci  kolem chalupy. Jako by se tu čas zastavil. Této pohádkové zemičce vládl stařičký horal šlachovité, poněkud přihrblé postavy, opálené a větrem ošlehané tváře, zato však čilejší než kdejaký mladík. A opravdový lidový bavitel. Návštěvníky obveseloval vtípky, tu a tam lidovou poudačkou. V podstatě byl, aniž by si toho byl sám vědom, jakousi turistickou atrakcí na zapadlém místě kdesi uprostřed Krkonoš. Lidé si o něm i tak povídali široko daleko a kdyby si nechal narůst mohutné vousy, pletli by si ho s Krakonošem. 

Vešli jsme do pološera chalupy s nizoučkým stropem, jejíž jednu polovinu tvořila stáj a druhou veliká sednice s poctivou pecí a dřevěnými lavicemi. Stoly přehozené kostkovanými ubrusy, uprostřed každého vázička s horskými kvítky. V maličkých oknech bílomodré kostičkované záclonky. Všude plno lidí, útulno, milo. Ani jsme se nestačili pořádně porozhlédnout a už tu byl čiperný děda. Z dlouhé zástěry uvázané kolem pasu vytáhl kostičkovanou bílomodrou utěrku. Nic bych za to nedala, že byla utkána ještě na ručním tkalcovském stavu v jakési zapadlé horské chaloupce. Ze stolu utěrkou smetl neviditelné drobky, pak si ji žoviálně přehodil přes ruku a  co prý si dáme a že by mohl doporučit šlehačkový pohár s borůvkami: "Smetanu vyrobila Stračena ráno, je zaručeně čerstvá, tedy smetana, ne Stračena, ta už má pár křížků na krku, ale je stále stejně čilá. Zdravý horský vzduch jí svědčí stejně jako mě. Hahaha. Pro pány bych doporučil, ale nejen pro pány, samozřejmě i pro dámy, medvědí mlíko." A co že to vlastně medvědí mlíko je? Že by děda měl někde za smrkem ustájenou medvědici a jakýmsi záhadným způsobem z ní loudil mlíko? Ničemu bych se nedivila, v tomto odloučeném kousku světa by bylo možné všelicos. Tázavě jsme se na dědu zadívali. Jako by četl naše myšlenky:" No, mlíko mám přeci jen od Stračeny, je hodná jako beránek, ráno nadojila i na šlehačku a i na medvědí mlíko, holka jedna šikovná. To mlíko se svaří, doleje rumem a osladí medem. je to hotová meducína, piju ho každý den a podívejte, jaký jsem fešák. Hahahaha. Zahání všechny nemoce, všechny neduhy vyléčí. Tak co, dáte si? "

Dali jsme si. Děda nás nemusel přemlouvat. Po chvíli přinesl obrovské hory šlehačky a borůvek, které vlastnoručně nasbíral za časného rána v okolních lesích. Stračena odváděla skvělou práci, dojila mlíko vynikajíci chutě. Tak dobrou šlehačku jsem ještě nikdy neochutnala. V starobylých malovaných hrnečcích s velikým uchem servíroval děda posléze medvědí mlíko. Krásně vonělo, krásně se pilo a bylo po něm krásně. Jestli existuje sedmé nebe, tenkrát jsem se v něm ocitla....

...což se nedá říci o stavu mém nynějším. Jako bych seděla v prázdném sudu a někdo na něj zvenku bušil. V uších přetlak, huhňám, chraptím. Zatracené neviditelné potvory! Ale večer se na ně chystá útok. Večer si svařím mlíko, které  nadojila jakási kravka někde ve Skåne, zaliju ho tuzemákem, který jsem si s sebou přivezla vloni z Česka v těžkém kufru, kde mu dělal společnost i Honza Becher a tak nějak podobně. Osladím lesním medem, který snesly pracovité německé včelky a to by v tom byl čert, aby tohle úplně mezinárodní medvědí mlíko, uvařené podle ryze českého receptu moudrého horala, nezabralo.

Autor: Vlasta Olsson | čtvrtek 6.11.2008 10:24 | karma článku: 19,38 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik