Emrich Sonnek

Začátek volební kampaně?

2. 11. 2016 16:27:55
Zdá se, že Miloš Zeman má na své odpůrce mimořádné štěstí, protože řada z nich dokáže svými akcemi vrátit i mnohé kolísající jedince zpátky do semknutých řad jeho příznivců.

Jako by to bylo včera. Dobrá zpráva, že prvním kolem voleb neprošel nikdo z (pro mě) nevolitelných kandidátů byla vyvážena špatnou - neprošel ani ten můj. Oba postoupivší kandidáti mě motivovali, i když každý z jiných důvodů, hlavně k vynechání druhého kola, ale když se v bulváru objevil v době zakázané volebním zákonem inzerát napadající jednoho z nich, volit jsem nakonec šel. Porušování pravidel nemám rád.

Po skončení voleb jsem s napětím sledoval, jak se s rostoucím procentem sečtených hlasů pomalu snižuje počáteční slibný náskok Miloše Zemana, ale ještě před sečtením všech hlasů bylo jasné, že výsledek už by mohl změnit jedině soud. A když nakonec i ten došel k závěru, že se sice faulovalo, ale k červené kartě to nestačí, smířil jsem se s tím, že prezident republiky na dalších pět let je zvolen. Nejásal jsem, ale respektuji vůli většiny z těch, kteří volili.

Miloš Zeman po svém vítězství oznámil, že chce být hlasem dolních deseti milionů, ale toto přání se mu nesplní. Počet obyvatel naší země zas tak rychle neroste, odpůrců neubývá a lidé z jeho kanceláře dělají všechno pro to, aby znechutili i jeho dosavadní příznivce. Jeden už léta nemůže získat bezpečnostní prověrku, jiný ztrácí čas marným hledáním neexistujícího textu a další neumí zařídit ani včasný příchod na státní pohřeb nebo vysvětlit a obhájit postup při udělování státních vyznamenání.

Kritika muže, který tyto problémy přehlíží a k některým sám přispívá, je tedy zcela na místě. Je ale úplným nesmyslem snažit se o jeho odvolání nebo dokonce trestní stíhání. Ústava sice takový krok v určitých případech umožňuje, ale takový případ zatím nenastal. Miloš Zeman má právo dokončit svůj mandát, do jehož konce už zbývá jen o něco více než jeden rok. Někteří nedočkavci i to možná považují za zbytečnou ztrátu času, ale asi jim nedochází, že pokud budou dál postupovat stejným stylem jako dosud, může se to protáhnout o dalších pět let.

Když se za první republiky zvažovalo zavedení jízdy vpravo, diskuse trvaly více než deset let, než Národní shromáždění konečně 10. listopadu 1938 přijalo opatření č. 275 nařizující změnu směru jízdy od 1. května 1939. A pak stačila jedna noc v polovině března a vpravo se někde jezdilo už ráno druhého dne. A do deseti dnů se tak jezdilo všude. Nedemokratické postupy jsou zkrátka vždycky kratší.

Zdá se, že Miloš Zeman má na své odpůrce mimořádné štěstí, protože řada z nich dokáže svými akcemi vrátit i mnohé kolísající jedince zpátky do semknutých řad jeho příznivců. Dolních deset milionů jej sice nikdy nepodporovalo a podporovat nebude, ale ti, které dnes má, mu na znovuzvolení stačí.

Je možné, že Miloš Zeman už kandidovat nebude. Jeho počínání v posledních letech ukazuje, že nerad prohrává, a pokud by se objevil někdo, kdo má velkou šanci porazit jej, do takového souboje nejspíš ani nenastoupí. Ale ty nejtěžší porážky se rodí z podceňování soupeře. A odpůrci současného prezidenta zjevně podceňují nejen jej, ale i inteligenci jeho voličů.

Autor: Emrich Sonnek | karma: 26.10 | přečteno: 749 ×
Poslední články autora