Kuřáci, kuřáci, kdo to na vás doplácí?

22. 06. 2018 15:46:43
„Nesahej na toho broučka, Lukášku, jenom dívat,“ řekla a přiložila cigaretu ke rtům. Ale ani nestačila pořádně vdechnout její dým, a už musela opakovat hlasitěji: „jenom dívat, jsem říkala.“

Jednou rukou před sebou postrkovala kočárek, ve druhé měla zapálenou cigaretu. Dva metry před ní zaklekl k zemi její syn, který právě začíná objevovat svět. Vymetená obloha je vylákala k procházce v parku a Lukášek je ještě příliš malý na to, aby celou cestu z blízkého sídliště šlapal po svých. Ale pocit, že k dospělákům patří cigareta, možná doslova sál již s mateřským mlékem.

Tady je největší slabina boje proti kouření, napadlo mě v duchu; dokud budou rodiče před svými malými dětmi kouřit, těžko jim někdo vysvětlí, že kouření škodí zdraví, dřív, než si na něm vypěstují závislost. Vždyť výchova dítěte podle mnohých názorů končí kolem třetího roku jejich věku. Cokoliv jsme nasáli v té době, je v nás nesmazatelně vepsáno na zbytek života, a rodiče jsou pro nás téměř jako bohové.

Časem sice přijde puberta a z nejednoho boha se v očích juniora stane nechápavý mimoň, ale pocit, že kouření patří k dospělosti jako blesky k bouřce, už je pevně zahnízděn. Pražské děti začínají zkoušet kouření už v devíti a půl letech. Dvanáctiletá školačka krátící si na ulici čas čekání na spolužačku zapálenou cigaretou není ničím neobvyklým. Zajímavé je, že ve věku do osmnácti let, tedy v době, kdy je kouření ilegální, dnes kouří více děvčat než chlapců. Možná je to tím, že hodně dětí žije jen s matkou, případně s jejím novým partnerem, který se „bohem“ příliš často nestává.

Ale jak je to s tím kouřením doopravdy? Je opravdu tak škodlivé, že je třeba je potírat za každou cenu? Oba mí dědečkové kouřili a dožili se osmdesátky. Mé babičky nekouřily a dožily se přibližně téhož věku. Že by vliv pasivního kouření?

Táta zemřel šestaosmdesátiletý a s výjimkou prvních čtrnácti a posledních dvou let kouřil. Začal, protože to bral jako samozřejmost, a nechal toho, když mu to přestalo chutnat.

Ale statistiky přece mluví jasně; podle nich každá cigareta zkrátí život kuřáka o pět minut. Za mého dětství to bylo sedm minut. Nevím, jestli tu dobu zkrátila evoluce kuřáků, nebo evoluce cigaretových filtrů, ale spočítal jsem, že můj otec, kdyby nekouřil ta kvanta cigaret, tu mohl být do sta čtyř let. Přitom ve svém okolí neznám žádného nekuřáka, který by se jich dožil. U dědečků jsem to nepočítal. Oba totiž kouřili dýmku.

Zdá se, že každý člověk snáší kouření podle toho, co dostal do vínku. Někdo zemře mladý, přestože nekouřil, jiný umírá v devadesáti s cigaretou na rtech, a může to být i obráceně. Na objektivnější pohled by tu měly být statistiky.

Podle nich zjistíme, že v České republice kouří asi 2 300 000 lidí, což je 26 % populace starší 18 let. Podle téhož zdroje (http://www.kurakova-plice.cz/koureni_cigaret/zajimavosti-a-statistiky/statistiky-tykajici-se-koureni/10-statistiky-tykajici-se-koureni-cigaret.html) každý rok u nás umírá zhruba 100 000 lidí, z čehož 18 000 lidí zemře na následky kouření. To ovšem znamená, že procento zemřelých kuřáků je nižší, než procento kuřáků v populaci.

Já vím, není to korektní, protože i kuřák může umřít na něco jiného než na následky kouření, ale červíček pochybností stejně hlodá. Jak se pozná, že kuřák (ne)zemřel na následky kouření? Co když tělo kuřáka, oslabené věčným bojem s jedy z cigaret, podlehne banální chorobě, které by si nekuřák ani nevšiml?

Nebo je to snad obráceně a kuřák, zocelený věčným úklidem svého těla, bere boj s dalším nepřítelem jako kratochvíli i tam, kde nezkušený a zlenivělý organismus nekuřáka snadno podléhá? Vyloučit se nedá ani to, že tělo kuřáka, plné zplodin z kouření, je pro četné původce nemocí natolik neatraktivní, že se mu obloukem vyhnou a vrhají se na těla jim přitažlivějších nekuřáků.

Je možná jen shodou náhod, první informace o škodlivosti kouření se začaly objevovat koncem padesátých a počátkem šedesátých let, kdy američtí vědci začali pátrat po důvodech zvýšeného výskytu rakoviny v okolí Nevadské pouště. Ano, to je ta poušť, ve které USA testovaly jaderné zbraně. Nevím, kdo tehdy ty výzkumy sponzoroval, jak znělo zadání a jak se to všechno promítlo do výsledků.

Ostatně i profesor Pafko, známý svou operací plic Václava Havla i tím, že pak provedl první transplantaci plic v České republice, v nedávném rozhovoru řekl, že sice pozná plíce mladého člověka žijícího na venkově, ale nerozezná plíce kuřáka od plic nekuřáka.

Kuřáci (ale i nekuřáci) samozřejmě neumírají jenom na rakovinu plic, dokonce to není ani nejčastější příčina jejich smrti, ale právě plíce jsou vstupní bránou látek obsažených v cigaretovém kouři, které jsou zčásti vzápětí vydechnuty, zčásti jsou postupně vypuzovány a vykašlávány, ale část pronikne do krve a do těla, kde se s nimi organismus vyrovnává podle svých možností. Ale zatím nikdo nevyzkoušel, jaký je vliv kouření na zdraví a kvalitu a délku života konkrétního člověka.

A jak je to s ekonomickou stránkou kouření? Cena cigaret je dnes tak vysoká, že průměrný kuřák utratí za cigarety skoro čtyřicet tisíc korun ročně. Z toho jde přibližně třicet tři tisíc státu ve formě spotřební daně a DPH. Kuřák se tak ročně připraví o docela slušnou dovolenou pro celou rodinu a stát tak dostane celkem přibližně 77 miliard Kč na daních, z čehož asi 59 miliard dělá spotřební daň.

Podle dostupných údajů stojí léčba kuřáků asi 80 miliard Kč ročně, takže na kouření doplácejí nejen kuřáci, ale i stát. Běžně se odehrávající srovnávání těchto dvou čísel je však poněkud zavádějící. I kuřáci přece platí zdravotní pojištění. Daně, které kuřáci zaplatí z cigaret, jen navyšují částku, kterou odvedou do systému.

A teď největší problém těchto čísel - celkové výdaje na zdravotní péči za rok 2015 činily podle dostupných údajů přibližně 358 miliard korun. Kuřáci se tedy na tomto čísle podíleli o něco málo více než 22 procenty. Na to, že jich je 26 procent dospělé populace, nebo, chcete-li, necelých 23 procent populace celkové, si nevedou vůbec špatně. Nebo je chyba v těch statistikách?

Autor: Emrich Sonnek | pátek 22.6.2018 15:46 | karma článku: 26.98 | přečteno: 1139x

Další články blogera

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 445 | Diskuse

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma článku: 12.10 | Přečteno: 281 | Diskuse

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 4511 | Diskuse

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma článku: 14.79 | Přečteno: 365 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 591 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2064 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 258 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 881

Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...