Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bourání tabu

Po několika minutách práce je barva obličeje shledána uspokojivou. Velký štětec mizí v útrobách tašky a v rukou umělkyně jej nahrazuje mnohem menší. Teď dojde na detaily, usoudil jsem.

Možná budu působit poněkud staromilsky, ale já to musím přiznat; některá tajemství by podle mého názoru měla zůstat tajemstvím navždy. Institut tabu je posvátný a jeho zachování by v určitých případech mělo být chráněno UNESCO jako světové kulturní dědictví podobně jako verbuňk, jízda králů nebo masopustní průvody s maskami. Nebo tajemství, jak se může z ošklivého káčátka během pár desítek minut a s pomocí různých pomůcek a barevných mastiček stát pohledná labuť.

Do práce jezdím brzy ráno. Metro, do kterého nastupuji téměř na začátku jeho trasy, je ještě skoro prázdné, a tak mé sedadlo na začátku třetího vozu čeká volné. Mohu si tam sedě v protisměru jízdy v klidu číst a přitom si periferním viděním udržuju přehled o tom, co se děje ve voze. A někdy se dějí věci.

Na příští stanici do vagónu přistupuje podivné stvoření neurčitého pohlaví, které se zjevně před chvílí vyhrabalo z vyhřátého pelíšku. Zelenavě šedý nevýrazný obličej rámují tmavé rozcuchané vlasy a jen oblečení, ač genderově neutrální, naznačuje alespoň to, že ten pelíšek se s největší pravděpodobností nenachází pod mostem.

Ačkoliv sedadla jsou obsazená jen asi ze třetiny, ona osoba beze stopy zaváhání usedá přímo naproti mně. Proč si vybrala právě tohle místo, pochopil jsem vzápětí.

Nejprve vyndává ze své tašky hřeben a zrcátko a učeše se. Umělecký dojem to však zvyšuje jen o slabých deset procent. Však to taky ani zdaleka není konec. Hřeben vrací zpět do tašky, vytahuje z ní štětec a barvy a na ten zatím bezvýrazný obličej začíná zkušenými tahy a doteky štětce ty barvy nanášet. Rychlost mé četby se postupně snižuje tak, jak periferní vidění zvolna přechází v hlavní a naopak.

Po několika minutách práce je barva obličeje shledána uspokojivou. Velký štětec mizí v útrobách tašky a v rukou umělkyně jej nahrazuje mnohem menší. Dochází na detaily, usoudil jsem. A soudil jsem správně.

Jak mi mohlo předtím uniknout, že tomu obličeji chybí obočí? Ale správný výběr barvy i rychlá práce se štětečkem by tento nedostatek brzy odstranil, nebýt potměšilého řidiče. Ač celou operaci zcela jistě nemohl sledovat, narušil její zdárný průběh svévolným prudkým sešlápnutím brzdy.

Nemám to rád; ve vagónu je pak cítit nepříjemný pach spáleného brzdového obložení, ale tentokrát se navíc realistické umění zvrhlo do podoby raného kubismu - výška i tvar levého obočí nemohou uspokojit estetické cítění nejen moje, ale zjevně ani autorky díla.

S lehkým, téměř neslyšitelným zaklením na rtech vytahuje z tašky ubrousek a neposlušné obočí nekompromisně sprovodí ze světa. Následuje nová práce s velkým štětcem na právě poškozené ploše a poté doladění obočí, tentokrát již bez nehody.

Ale ještě stále není všemu konec. K úplné spokojenosti zbývají řasy. Tady jsem, přiznávám, trochu trnul. Koleje v metru jsou sice ve srovnání s těmi tramvajovými v dobrém stavu, ale dokonale klidnou jízdu stejně nezaručí. Nejednou se hrot štětečku s řasenkou pohybuje v místech, kde hrozí nanesení černě na nepatřičná místa, aby vzápětí hrozil poraněním oka.

Je však patrné, že umělkyně má zkušenosti a s nástrahami tratě se dokáže poprat. Ještě několik závěrečných tahů, zkoumavý pohled do zrcadla a úklid nářadí. Právě včas. Na další stanici vystupuje po dvaceti minutách jízdy úplně jiná bytost.

Prodloužila si o těch dvacet minut spánek, nebo řešila nějakou nečekanou záležitost, která nesnesla odklad? To už se nedozvím. Zato jsem zažil metamorfózu. Ale nejsem si jist, jestli někdy není lepší žít ve sladké nevědomosti. Jak říkám, některá tabu jsou užitečná a bourat by se neměla.

Autor: Emrich Sonnek | pátek 5.10.2018 14:50 | karma článku: 22,74 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.