Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"..že by tato částka činila 2 500 Kč na dospělého a 1 000 Kč na dítě, představuje to roční náklady ve výši 275 miliard korun. Pro srovnání – celkový objem vyplácených sociálních dávek v České republice činil v roce 2015 celkem 489 miliard Kč, z toho důchodů 385,5 miliard Kč."

Budu-li vycházet z vašich čísel, pak jde o zbytečné mrhání peněz. 2500 kč není nic, co by v současnosti změnilo nebo podpořilo něco z toho, o čem v článku píšete a přitom by to nesmyslně zatížilo rozpočet.

Je to prostě moc malá částka na to, aby něco ovlivnila, jenomže vytáhne ze systému 275 miliard.

Neustále se hovoří o tom, že ČR nedokáže do budoucna svůj důchodový systém utáhnout. A vy přemýšlíte o tom, že zavedete ještě jeden obdobný paralelní systém. Protože nepředpokládám, že chcete částkou 2500 Kč nahradit důchody ?

Ta částka, aby měla smysl, aby mohla skutečně vytvořit ty podmínky o kterých píšete, tak by musela (v současnosti!) dosáhnout minima 10 000 Kč. To je výše průměrného důchodu a jen o chlup nižší částka než minimální mzda. A teď zkuste vypočítat, kolik by to bylo z rozpočtu. Odhadem 100 mld.?? A kdo tento výdaj nahradí? Příjem dph ze zvýšené spotřeby? To nebude stačit. Schválně, nebude to ze zvýšení sazeb všech možných typů daní a odvodů??

Je to jednoduché počítání. Balík peněz, kterým může vláda disponovat je stále stejný. Aby se udržela rovnováha příjmů a výdajů, musí být příjem alespoň ve stejné výši jako výdaj. Otevřete-li výdajová stavidla, musíte zvýšit příjem. Prostě musíte, s šetřením ve státní správě nepočítejte.

0 0
možnosti
Foto

ZP má nahradit rovněž důchody. Sám zmiňujete že důchodový systém v dnešní podobě je neufinancovatelný. Pro mně to znamená, že důchody půjdou razantně dolů. Otázka je jak moc. Kdybychom kalkulovali se snížením o 50%, pak už se blížíme částce realistické výše ZP. Je to opravdu jednoduché počítání. Jen to chce uvědomovat si souvislosti.

0 0
možnosti

Dnes stát jakž takž utáhne dávky a důchody v aktuální výši. Tomu stavu odpovídá DNES základní příjem cca 4000 Kč.

Jestliže se změní demografická a ekonomická situace natolik, že si stát bude moct dovolit vydávat na důchody a dávky jen 50 % dnešních výdajů, tak i na ZP zbyde jen polovina prostředků. Takže argumentovat demografickou neudržitelností pro ZP není korektní.

0 0
možnosti
Foto

Pomíjíte fakt, že výdaje mohou být stejně a změní se rozložení ve společnosti. U ZP bude víceméně konstantní počet příjemců, u důchodů, dávek, všelijakých podpor a dotací se to může z roku na rok změnit tak, že třeba bude nutné zavést nějakou milionářskou dań.

0 0
možnosti

Tohle je další faktor a ano, výhodou ZP je určitě to, co zmiňujete, tedy že je výdajově velmi stabilní.

Ale když stát bude moct vydávat jen 50 % oproti dnešku, tak i ZP bude moct být jen poloviční oproti dnešku Není to jen otázka výdajů, ale i příjmů.

Ve skutečnosti bude pravda někde mezi - důchodců bude víc, ale ne 2x více, platících daně bude méně, ale ne 2x méně. Průběžný důchod vyjde poloviční a na ZP bude třeba o 30 % méně prostředků.

0 0
možnosti

Kromě toho, v průběžném systému lze počet plátců a příjemců regulovat změnou podmínek pro nárok na důchod. Tyhle změny se dají dělat postupně. Žádný šok v podobě náhlého snížení o 50 % nebude, leda by se stát dostal do dluhové pasti a lá Řecko.

0 0
možnosti
Foto

Ano, všechno jde regulovat a vy jednoho dne třeba v roce plánovaného odchodu do důchodu možná zjistíte, že důchod se kterým kalkulujete se odsune o dalších 10 let. Pokud se vám taková představa sociálního zabezpečení zamlouvá víc, budiž.

0 0
možnosti

Takže půjdu do důchodu v 78? A dozvím se to v 68? Vám to nepřijde jako blbost? Tyhle změny se plánují s předstihem desítek let a zvýšení o 10 let je zatím naprosto mimo - možná v příštím století.

Budiž mi přičteno k dobru, že na důchod od státu se naštěstí spoléhat nemusím :-)

0 0
možnosti
Foto

Za běžných podmínek se to jistě dozvíte včas. Ale počítat s tím, že zde bude pořád všechno OK je drobet naivní.

Zvláštní, že uvažované snížení životního standardu při přechodu z důchodového systému na ZP tak často vadí především těm, co tvrděj, že se nemusí na důchod od státu spoléhat. U těch bych spíš předpokládal, že uvítají systém, který bude parazity podporovat v mnohem menší míře než to dělá systém současný. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Noo, důchod vám může klesnout o 50% oproti dnešku aniž by se snížil objem vydaných peněz o 50%. Představte si nějakou hospodářskou krizi. Jak se to v kterém systému projeví? V nynějším systému silně zapůsobí pákový efekt, kdy státu poklesnou příjmy a zároveň narostou výdaje. U ZP vám poklesnou příjmy a výdaje bez změny legislativy zůstanou stejné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.