Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém je v tom, že řada lidí nedokáže pobrat princip zvýšeného rizika nějakého jevu. Protože kouření dělá přesně tohle. Když někdo hulí jak sádrový ježek, tak se o něm nedá říct, že dostane rakovinu plic(třeba), ale prostě ji riskuje.

Asi tak 85-90% lidí s rakovinou plic jsou kuřáci, ale zdaleka ne všichni kuřáci dostanou rakovinu plic.

Úžasné příběhy o dlouhověkých hulících, zdravím kypících dědečcích jsou pak v tomhle kontextu dost zbytečné

0 0
možnosti

Chyba není ve statistikách, ale v jejich nepochopení. Kuřáci si dozajista také lámou nohy nebo se nakazí encefalitidou a nekuřák může mít rakovinu plic.

1 0
možnosti

Pane Sonnek, napíšu Vám zkušenost z okolí v podobě vtipu, který jsem tady na i dnes psal. Napíšu ho znova, neboť plně vystihuje situaci kuřáků a jejich "objektivní pohled" na tohle téma.

Sommelier, degustátor vina, drtivá většína nekuřáci,

gurmán, degustátor jídla, drtivá většina nekuřáci,

degustátor piva, drtivá většina nekuřáci.

Jako jo, i kuřáci si dokáží jídlo a pití patřičně vychutnat, když ty výkaly budou přiměřeně ohřáte, a ty scanky přiměřeně vyhlazené.

Ano je to zkušenost z mého okolí. Lidé kteří kouří, jdou jist, nebo pít kdekoliv. Nejhezčí jsou náročnější.

A pak tu máme stěžovatele na kvalitu potravin z polska. Ty jsou z obou táborů. Kdo z nich bude mít objektivní názor? Kdo z nich bude pokrytectví?

Když nejde ani tak o to zdraví...

0 0
možnosti
Foto

Ve všem, co popisujete, můžete mít pravdu, ale objektivně to jako celoživotní nekuřák, který v uvedených profesích nemá dostatek známých, nedokážu posoudit.

0 0
možnosti
Foto

Já, od narození nekuřák začnu za rok v osmdesáti:-)

0 0
možnosti
Foto

Nezačínej, Horste Antone, začátečníkům to prý nechutná. Jsou lepší věci. A dík za zastavení.

0 0
možnosti

takže kouření vůbec neškodí zdraví a Pafko nerozezná plíce kuřáka a nekuřáka. Větší hovadinu jste napsat nemohl

copy :

Plíce jsou vstupní branou cigaretového kouře do těla. "Kouřením jsou plíce zasaženy nejvíc, i když cigaretový kouř poškozuje úplně všechny části těla včetně cév, ledvin, mozku, kostí nebo chrupavek," řekla iDNES.cz doktorka Eva Králíková z Ústavu hygieny a epidemiologie a Centra pro závislé na tabáku.

Plíce si "pamatují" i jedinou vykouřenou cigaretu. "Některé škodliviny z tabákového kouře se v plicích ukládají, a to hned od první cigarety," konstatuje Králíková a jako příklad uvádí dehtové látky.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/plice-si-pamatuji-i-jedinou-cigaretu-podivejte-se-jak-vypadaji-po-letech-1n9-/zdravi.aspx?c=A100414_082013_vase-telo_pet

mám na vybranou , věřit vám a nebo lékařům , hádejte co si vyberu, máte sto pokusů...

1 0
možnosti
Foto

Pane Hummele, ač jste to asi nezamýšlel, pobavil jste mě. Kdybyste byl pozornější, neušlo by Vám, že to, co píšu, nepovažuji za pravdu, ale jen za svůj názor. Abych si jej vytvořil, rád se seznámím i s názory jiných. A komu mám dát větší váhu, člověku, který, měl lidské plíce mnohokrát v rukou, nebo doktorce Králíkové, která se těch plic zřejmě umí zeptat? Můžete hádat; předpokládám, že Vám bude stačit jeden pokus, i když jste zjevně nepochopil jednu docela obyčejnou věc. Pan profesor Pafko ten rozdíl nepozná, protože dlouhodobě žijeme v prostředí natolik znečištěném, že se tom vliv cigaret ztrácí.

1 0
možnosti

Takže více než čtvrtina rozpočtu na zdravotnictví jde na léčení nemocí způsobených kouřením. :-) ... okamžitě zakázat dovoz, prodej a jakoukoli distribuci tabáku pod trestem 20 let vězení a naše zdravotnictví se bude, alespoň dočasně, topit v penězích. Ve druhé etapě přijde na řadu alkohol a až i ten vymýtíme, průměrný věk dožití se zvýší na 105 let. Čest práci.

2 0
možnosti

Nezapomenout na bůček, cukry, soli......tak mě napadá, safra ono toho zdravého zase není tak moc, co? Ale držím se těch odborníků, kteří říkají " nic neškodí, pokud se užívá s mírou "

1 0
možnosti

:-)......Napsal jste to celkem dobře.....statistika a údaje, které na nás různí "odborníci" chrlí, jsou neověřitelné! U každého umrlého se zjišťuje, zda to byl kuřák, jak dlouho kouřil, kolik denně? Každé tělo jde po smrti na pitvu a patolog zjišťuje, jestli umřel proto, že kouřil? Jak píšete i věhlasný a mně mimořádně sympatický profesor Pafko, si není jistý.

Jsem už hodně stár, kouřím s drobnými přestávkami od 15, ne moc. Víte, kolik mých známých o hodně mladších umřelo na rakovinu plic, aniž by si dali šluka z cíga. Každý jsme jiný a máme i jiné genové založení. Dědeček kouřil, dožil se 82. To ještě nebyly cigarety s filtrem. Prostě je to složité....na chudý lid musí být přísnost, vrchnost tak rozhodla a šmytec ! R^R^R^

4 0
možnosti
Foto

To byli nejspíš pasivní kuřáci (ti mrtví nekuřáci prolezlí rakovinou plic)

0 0
možnosti
Foto

Srovnáváte nesrovnatelné. Ty výdaje za celý rok pro všechny jsou za lautr všechno, co se platí z pojištění, kdežto "léčba kuřáků" se týká pouze nemocí, které prokazatelně způsobuje kouření. Takže pokud kuřák dostane zánět slepého střeva, bude v kolonce ostatních chorob, kolonky kuřáckých nemocí se to nedotkne. Jenže péče je hrazena kuřákovi.

2 0
možnosti

Tak to je jen otázka času. Už dnes lékaři tvrdí, že kouření má vliv i na vlasy, nehty. Prostě na vše.Je jen otázka času kdy na to kouření " hodí " i ten zánět slepáku :-D Prostě, když má doktor pacienta nekuřáka a abstinenta a neví......tak má problém :-D Podle vtipu......sakra chlape, nepijete, nekouříte co Vám mám zakázat :-D A všichni víme, že většina vtipů vychází z reality

1 2
možnosti
Foto

R^karma a naprostý souhlas:-)R^

1 0
možnosti

P83e64t12r 23B45u85r18i52a28n

22. 6. 2018 16:35

Karma, je to tak. Na toto téma jsem chtěl napsat také článek. Fascinovalo mě prohlášení lékařů z tábora antikuřáků, že už za tři měsíce po zavedení protikuřáckého zákona prudce poklesl výskyt ischemických chorob, přičemž jejich vznik a vývoj v lidském těle je mnohaletý, postupný proces. Ale množství odkazů, nadnesených a protichůdných informací a především naprosto si odporujících statistik antikuřáckých serverů a spolků mne v tom zabrzdil. Je zajímavé že ti, kdož mají takovou péči o mé zdraví, mi ještě nepředložili statistiku nemocí souvisejících s popíjením kávy, jedením tučného masa, sedavým a pojízdným způsobem života, anebo životem v objetí umělých hmot a náhražek. Trochu zoufale pak zapůsobil pokus, při kterém "vědci" změřili úroveň karcinogenních jedů po hodinovém vrnění dieslového auta na volnoběh a srovnali to s měřením dvou cigaret hořících taky na volnoběh. Chtěli tím říct, že dvě cigarety jsou pro kuřáka totéž, jako hodinový pobyt v garáži s nastartovaným autem. Místo toho ale řekli, že pražský školák přichází na první vyučovací hodinu s deseti cigaretami v plicích.

3 1
možnosti
Foto

Děkuji, je to tak. Proti kouření a kuřákům se bojuje, ale argumenty jsou nahrazovány emocemi. Někdo kouří, jiný se nezdravě stravuje (ale názor na to, co přesně je skutečně zdravá strava, se v čase vyvíjí), někdo riskuje zranění při sportu a všichni si platí zdravotní pojištění. Kdo žije ne(j)zdravěji, to je otázka.

2 1
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.