Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nesouhlasím s jednostranným uvalením viny. Výrazně selhal stát, ten stát co reguluje i velikost díry do záchodu, kolik uzvedne žena, kolik občan zaplatí za elektřinu a teplo (částečně) či hloubku vzorku na pneumatice, ten stát není schopen jasně určit co je lichva, co je adekvátní poplatek a maximální náklady spojené s výší dluhu. Selhala ČNB, která nevarovala před lichváři ony politiky ani lidi a nepoužila regulace, které měla k dispozici. Selhali i oni věřitelé, kteří nezřídka půjčovali i dlužníkům, u kterých byl návratnost vyloučena. Selhali samozřejmě i dlužníci, protože nečtou zejména to co je psáno titěrným písmem a bez jakékoliv rady někoho zkušeného se vrhají do dluhové pasti i když tuší, že už je do smrti nepustí.

Jak z toho ven? Musí začít stát, určit jasné limity v půjčkách a dát větší pravomoc ČNB, umravnit nemravné lichváře. Věřitelé musí vyloučit z byznysu ty nemravné lichváře. Exekutoři musí vnímat u jen jeden dluh u jedné osoby, který je členěn do několika půjček, určit časovou čáru, kde již byla další půjčka zjevně nesplatitelná a s pomocí soudu takto poskytnuté půjčky odmazat a zbytek nechat dlužníka zaplatit. Oddělit splátky dluhů od budoucí výše příjmů s možností předčasných splátek. Stát bude mít po problémech vše zařídí ČNB, soudy a exekutoři. Věřitelé nepůjčí nikomu bez doložené návratnosti a všichni mají jistotu že dlužník zaplatí vše co je mu v dobré víře půjčeno. Překročení pravidel (zákonů) je totiž trestné, pro všechny.

1 0
možnosti

V lecčems máte pravdu, ale taky je to o hodně lidech. Až na výjimky většinou vědí, za jakou cenu si půjčují. Když vyloučíte z legálního byznysu ty nemravné lichváře (což už se částečně děje), nastoupí na jejich místo černí lichváři a zase se najdou lidé, kteří si od nich půjčí, protože od seriózního peněžního ústavu už nedostanou ani floka.

1 0
možnosti

Souhlasím stát určuje zákonem mantinely, na základě trvalé společenské poptávky a překročení trestá. Tak je to u všeho co stát reguluje.

Mimochodem, jezdíte v obci vždy skutečně 50km/h? Taky regulace.

0 0
možnosti
Foto

Za půjčování, pokud je s rozmyslem, nikdo nemůže nikoho vinit. Půjčka nebo úvěr jsou naprosto v pořádku, pokud dlužník ví, že je schopen dluh splácet. Vinit lze ty, kteří si půjčují s vědomím, že splatit nemohou. A samozřejmě i na ty, kteří zneužívají lidí v zoufalém postavení k půjčkám za zničujících podmínek.

1 0
možnosti

Ano, kromě role státu jste to shrnul velmi dobře.

0 0
možnosti
Foto

Jako zastánce minimálního státu jsem toho názoru, že dospělí a svéprávní lidé při svém rozhodování stát (téměř) nepotřebují. Problém je, že dost lidí se při půjčování chová nedospěle a nesvéprávně. A takovým příliš nepomůže ani stát.

0 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.